Workshop

Slaappraktijk

Individuele begeleiding, workshops, lezingen

Workshop: Bescherm je slaap

Moeilijk inslapen? Hele nachten wakker liggen? Piekeren? Steeds te vroeg wakker en niet meer inslapen? Nooit eens helemaal uitgeslapen?Hoe los ik dit op zonder pillen?Er is een slaapcrisis aan de gang. 1 op de 5 volwassenen lijdt aan slapeloosheid. Het verbruik van slaapmedicatie wil maar niet afnemen en neemt zelfs nog toe. Ook bij jongeren en kinderen zien we slaapproblemen optreden.Slecht slapen kan je welzijn en gezondheid beïnvloeden: minder goede concentratie, geheugen, creativiteit, prikkelbaarheid, vermijden van sociale contacten, minder levenslust, gevoeliger voor stress en ziektes, meer kans op overgewicht, meer kans op ongelukken.Soms gebeurt er iets in je leven waardoor je slaap verstoord wordt. Wanneer dit langdurige slapeloosheid wordt verlies je vertrouwen in je slaap. Je verwacht dat je weer een slechte nacht zal beleven. Wat je ook doet, het lukt niet. Ook al is de oorzaak van je slaapprobleem reeds lang uit je leven verdwenen dan is slapen nu het probleem geworden.


Een introductie en vier workshops


"De nacht is de spiegel van de dag"  "Slapeloosheid is een 24-uurs probleem"Workshop


Slapeloosheid vraagt een totale aanpak want het situeert zich op 3 niveau’s: het denken,( piekeren, negatieve gedachten, overtuigingen), het lichamelijke ( ontspanning, adem, beweging, voeding), en gevoelens ( stress, angst, bezorgdheden, zelfvertrouwen)


Tijdens deze worshops leer je hoe je door aanpassingen van levensstijl en slaapgewoontes tot een betere nachtrust kan komen.

Je leefgewoontes en hoe je omgaat met alles wat overdag op je afkomt bepalen de kwaliteit van je slaap.

Vanuit deze stelling werken we rond levensgewoontes die je slaap kunnen bevorderen. Ook denkpatronen, overtuigingen en piekeren proberen we om te buigen naar meer positieve en helpende gedachten.   


Werkwijze


We maken gebruik van de kennis uit de cognitieve gedragstherapie (CGT-i), elementen uit ACT (acceptance en commitment therapie) en we doen voor een groot deel beroep op  meditatie volgens de methode van  psychiater Alfonso Caycedo, ook Caycediaanse  Sofrologie genoemd.


Introductie


De introductie geeft een inleiding die los kan worden gevolg maar deel uitmaakt van de wokshops. De introductie bestaat uit twee delen: een deel “Kennismaking met Sofrologie” met korte uitleg over het ontstaan, enkele principes en ook één of twee oefeningen. Tijdens het tweede deel krijg je reeds veel informatie over de normale slaap, het onstaan van slaapproblemen en de preventie en aanpak ervan.

 Tegelijk krijg je ook uitleg over de workshops.


Sofrologie


Deze methode is in de Franstalige landen veel beter bekend dan Mindfulness. Je zou het de Mindfulness van het zuiden kunnen noemen.Caycediaanse Sofrologie is een methode die iedereen helpt een sereen bewustzijn te ontwikkelen door middel van persoonlijke training gebaseerd op technieken van ontspanning en activering van lichaam en geest.Lichaam, geest (denken)  en  emoties worden als één geheel beschouwd binnen Sofrologie, waarbij de onderdelen in relatie staan tot elkaar. Eén van de basis principes is dan ook dat elke positieve invloed die je uitoefent op één van de delen, een positieve invloed heeft op het geheel. Zo zal fysieke ontspanning helpen om de gedachten en emoties tot rust te brengen, maar ook, positieve gedachten hebben een positieve invloed op lichaam en emoties.

euroInschrijven bij Frank of Livia.   

TED Talk: Waarom slapen we?

Russell Foster is een circadiane neurowetenschapper:


hij bestudeert de slaapcycli van de hersenen.

En hij vraagt: Wat weten we over slaap? Niet veel, zo blijkt, voor iets dat we doen met een derde van ons leven.

In deze lezing deelt Foster drie populaire theorieën over waarom we slapen, sommige mythen over hoeveel slaap we op verschillende leeftijden nodig hebben, en wijst op enkele gewaagde nieuwe toepassingen van slaap als voorspeller van geestelijke gezondheid.


Engelstalig zonder ondertiteling.

Slaapweetjes door slaapexpert Johan Verbraecken

Wat gebeurt er met ons brein als we slecht slapen

Waarom ga jij vanavond weer te laat naar bed?

SLAAPPRAKTIJK

Praktijk voor  begeleiding, workshops, lezingen

Neem contact:

 

Adres: Dorpsstraat 25, 3020 Herent

Email: info@slaappraktijk.be

Phone: +32 487 31 74 93


© Copyright. All Rights Reserved.